ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

 Τι είναι τα αντηλιακά ;
Είναι φίλτρα προστασίας που μπλοκάρουν τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας δηλ. της UVA και της UVB στο δέρμα. Υπάρχουν τα χημικά φίλτρα που είναι χημικές ουσίες και τα φυσικά φίλτρα που αποτελούνται κυρίως από ορυκτά όπως οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου.Σκοπός τους είναι η πρόληψη και η ελαχιστοποίηση των βλαβερών αποτελεσμάτων της ηλιακής  ακτινοβολίας και η ενίσχυση του μαυρίσματος του δέρματος χωρίς συνέπειες.

• Γιατί πρέπει να προστατευτούμε από την ηλιακή ακτινοβολία ;
UV ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο DNA. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη πιθανότητα καρκίνου με σημαντικότερο το μελάνωμα, πρόκληση εγκαύματος και φωτογήρανσης δηλ. εμφάνισης ρυτίδων, δυσχρωμιών, χαλάρωσης και ανωμαλιών υφής του δέρματος.  Μπορεί επίσης να προκαλέσει φωτοευαισθησία με την εμφάνιση εξανθήματος, ιδιαίτερα σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα. Ασθενείς δε που πάσχουν από νόσους που επιδεινώνονται στον ήλιο όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ροδόχρους νόσος κ.α. έχουν ακόμα σοβαρότερους λόγους να προστατευτούν.

• Τι είναι το SPF  ;
 Δείκτης προστασίας SPF είναι ένα μέσο για τον καθαρισμό της αποτελεσματικότητας των αντιηλιακών στην προστασία του δέρματος απο τον  ήλιο.Πιο απλά ο SPF μας δείχνει πόσες φόρες περισσότερο μπορεί να παραμείνει το άτομο μέτα τη χρήση του αντηλιακού χωρίς να πάθει έγκαυμα.Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος , συνιστάται το αντηλιακό , με τον κατάλληλο βαθμό προστασίας όπως φαίνεται παρακάτω
τύπος δέρματος        SPF ( δείκτης προστασίας )
τύπος 1                          8 η μεγαλύτερο
τύπος 2                           6-7
τύπος 3                          4-5
τύπος 4                          2-3
τύπος 5                         2
τύπος 6                         δεν είναι απαραίτητη η χρήση αντιληακού


• Πόσο ασφαλή είναι τα αντηλιακά ;
Τα φαρμακευτικά αντηλιακά γενικά έχουν καλό προφίλ ασφάλειας. Ωστόσο σπάνια μπορεί να προκαλέσουν ακμή ή αλλεργίες. Τα φυσικά φίλτρα θεωρούνται ασφαλέστερα πάντως.  

• Υπάρχει υγιές μαύρισμα ;
Όχι. Το μαύρισμα είναι η φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στην καταστροφή του DNA. Μια πιο αποδεκτή εναλλακτική λύση είναι η χρήση αντηλιακού με ενεργοποιητή μαυρίσματος επιπλέον από τη στάνταρ αντηλιακή προστασία.

• Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας αρκεί για να εκτιθόμαστε απεριόριστα στον ήλιο ;
Σε καμία περίπτωση. Το αντηλιακό μειώνει αλλά δεν εξαλείφει τους κινδύνους κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση!