Solarioum , Μαυρισμα και υπεριωδεις ακτινοβολιες ( UV)


Τι είναι το μαύρισμα ?
 
Το «μαύρισμα», είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να προστατευθεί από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV). Το μαύρισμα επιτυγχάνεται από την έκκριση μελανίνης από τα ειδικά κύτταρα του οργανισμού που λέγονται μελανινοκύτταρα. Όσο λιγότερο επικίνδυνη η ακτινοβολία (κλάση A), τόσο λιγότερη έκκριση μελανίνης έχουμε και τόσο λιγότερο «μαύρισμα».  Δηλαδη μαυρισμα ειναι η προστατευτικη αντιδραση του οργανισμου απο τις ακτινοβολιες. 
 


Τι είναι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV) ?

Η υπεριωδεις ακτινοβολια ειναι ηλεκτρομαγνιτικη ακτινοβολια ,ειναι το αορατο μερος της οπτικης ακτινοβολιας του φασματος που βρισκεται περα απο την ιωδη περιοχη μηκος κυματος μικροτερο απο 400nm.
Η ζωνη της υπεριωδους ακτινοβολιας υποδιαιρειται σε 3 τμηματα
  •  UVC 200-280 nm
  • UVB 280-315nm
  • UVA 315-400 nm   
Όσο μικραίνει το μήκος κύματος, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για αυτό η UVC είναι καταστροφική για τον άνθρωπο, ενώ η UVB και η UVA είναι λιγότερο επικίνδυνες. 
 
 
 Solarium η ήλιος ? 
 
 
 
 


 
Το Solarium, είναι μία συσκευή που παράγει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ελεγχόμενου φάσματος εντός των επιτρεπτών ορίων για τον οργανισμό, δηλαδή μόνο UVB και UVA. Η υπεριώδης ακτινοβολία που παράγεται από το Solarium, διαφέρει από του ήλιου επειδή είναι ελεγχόμενη. Έτσι, αντίθετα από τις φήμες, το Solarium είναι λιγότερο επικίνδυνο από την έκθεση στον ήλιο, αφού περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο επιτρεπτά φάσματα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, χωρίς τους αστάθμητους παράγοντες του φυσικού περιβάλλοντος.
 
 
 
Solarium και καρκινος   
 
  Ολοι οι οργανισμοί αναφέρουν ότι τα Solarium είναι το «ίδιο επικίνδυνα» με το τσιγάρο ή τον ήλιο. Εάν λοιπόν κάποιος φοβάται για πιθανή καρκινογένεση σύμφωνα με τους οργανισμούς αυτούς, θα πρέπει να αποφεύγει όχι μόνο το Solarium, αλλά πολύ περισσότερο τον ήλιο, το τσιγάρο, τα κινητά τηλέφωνα, και οποιαδήποτε άλλη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και ακτινοβολία.
 

 
    
      Τι να κανω πριν το Solarium
 
Πριν μπείτε στο Solarium βγάλτε όλα τα κοσμήματα.
 
Μην κάνετε μπάνιο πριν μπείτε. Καλό είναι να έχετε κάνει μπάνιο αρκετή ώρα πριν αλλά όχι αμέσως πριν μπείτε στο Solarium.
 
Μην φοράτε αρώματα, αποσμητικά, μακιγιάζ και κρέμες σώματος, εκτός των ειδικών κρεμών επιτάχυνσης μαυρίσματος για Solarium.
 
Βάλτε οπωσδήποτε προστατευτικά γυαλιά για να καλύψετε τα μάτια σας.
 
Καλύψτε οποιοδήποτε τατουάζ
 
Solarium και κρεμες σωματος   


 
Το Solarium επειδή είναι ελεγχόμενη ακτινοβολία δεν χρειάζεται αντηλιακή προστασία. Τα αντηλιακά είναι για να μας προστατεύσουν από τις υπόλοιπες ακτινοβολίες του ήλιου. Οι κρέμες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του Solarium, είναι οι επιταχυντές μαυρίσματος και έχουν σαν σκοπό τους να επιτρέψουν στα μελανινοκύτταρα να παράγουν περισσότερη μελανίνη. Μετά το Solarium, επειδή ξεραίνεται η επιδερμίδα, προτείνεται η χρήση μίας ενυδατικής κρέμας